Fysieke training

Golf en fysieke training, is dat wel echt nodig? Jazeker! Natuurlijk gaan de toppers vaak de gym in om zichzelf verder te ontwikkelen, maar ik ben van mening dat alle spelers er baat bij kunnen hebben als zij dit juist aanpakken.

 

Denk eens mee, een ronde golf duurt zo'n 4,5 uur. We lopen hierbij minimaal 10 kilometer en duwen en dragen nog een tas van minimaal 10 kilo met ons mee. Dan slaan we ook nog eens een aantal keer tegen die bal en zijn we in ons hoofd steeds in gevecht waarom de ene bal nou wel en een andere bal nou niet zo goed ging. We concentreren ons dan ook nog op een goed gesprek met onze speelpartner en we zijn telkens bezig met de veranderende omstandigheden als het weer, de holes, liggingen van de bal etc.

 

Al met al kost dat rondje golf best veel energie en aandacht. Nu is een eerste stap in jezelf verzorgen al om goed te eten en drinken in de baan. Je verliest behoorlijk veel vocht tijdens een ronde en dit zou je op peil moeten houden om tegen het einde van de ronde nog enigszins hetzelfde te kunnen concentreren. Er is hier een hele mooie test voor. Deze zou ik weleens met een paar anderen spelers willen testen. Interesse? 

 

De sportschool is voor velen een stap die nog niet gezet is. Hier kom ik in een latere blog nog verder op terug.

 

Wat zou je nu willen trainen naast je golfspel? Denk eens aan:

 • Warming-up
 • Lenigheid
 • (Kracht) uithoudingsvermogen
 • Coördinatie
 • Krachtbehoud of toename
 • Mentale fitheid

Ga in voorbereiding op een ronde golf eens wat rekken. Er zijn vrij simpele oefeningen waarbij je bezig bent met een warming-up (je spieren worden door rekken ook warmer), je traint een heel klein beetje lenigheid en wat coördinatie. Vrijwel alle rekoefeningen zijn goed voor golf aangezien we bijna alle spieren in het lichaam gebruiken om te swingen. Mijn advies zou zijn om de heupen, romp en schouders in ieder geval mee te nemen...

 

Naar mijn mening is het fysiek een groot onderdeel van presteren in golf.. En misschien nog wel belangrijker, je gaat jezelf ook beter voelen, fitter en energieker...

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Bea (maandag, 24 april 2017 18:27)

  Kan iedereen aanraden om Pilates te gaan doen.

 • #2

  Kevin (dinsdag, 25 april 2017 08:42)

  Dank je wel Bea voor de toevoeging. Zelf nog nooit gedaan. Ga ik eens proberen.

 • #3

  Jaap Boerman (dinsdag, 25 april 2017 08:48)

  Kevin , zelf deze winter serieus in de sportschool aan de gang gegaan . Merk zowel fysiek als mentaal vooruitgang. Ben er nog niet maar ga door op de ingeslagen weg. Met hulp van Jeroen Schuur uiteraard.

 • #4

  Kevin (woensdag, 26 april 2017 12:41)

  Hoi Jaap, goed om te horen! Ga zo door �

 • #5

  Peter (vrijdag, 21 juli 2017 22:18)

  Helemaal mee eens Kevin. Ik ga eenmaal per week naar pilates. Voordat ik ga golfen wat rekken en stekken en even warm draaien op de driving range. Overigens geen garanties hoor. Ik ben dit jaar meer water gaan drinken tijdens golfen.